Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Nad menstrualne težave z jogo – Pavan muktasana

Pavan muktasana povečuje prekrvavitev organov v spodnjem delu trebušne votline, lajša menstrualne težave, razteza hrbtne in kolčne mišice in pospešuje prebavo. Pavan muktasano ali pomik kolen h glavi začnete izvajati tako, da ležete na hrbet in se sprostite. Nato ob vdihu v kolenu pokrčite desno nogo in objemite desno koleno. Ob zidihu primaknite koleno k trupu in pritisnite stegno na prsni koš. Dvignite glavo in se z nosom ali čelom dotaknite kolena. Leva noga naj bo v kolenu iztegnjena in naj leži na tleh. Ob vdihu spustite dvignjeno glavo na tla. Nato ob izdihu položite roke ob telo, iztegnite pokrčeno nogo in jo položite na tla. Asano po enakem zaporedju ponovite še z levo nogo. Vajo ponovite 6-krat (3-krat z desno in 3-krat z levo nogo).

Vir: Maheshwarananda, Paramhans, Swami (2000): Sistem Joga v vsakdanjem življenju

Pavan 01 Pavan 02 Pavan 03