Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Nad menstrualne težave z jogo – Setu asana

Setu asana ali most lajša težave v spodnjem delu trebušne votline in menstrualne težave. Krepi mišice rok, nožne, medenične in hrbtne mišice, izboljšuje telesno držo, spodbuja dihanje in pomaga pri t.i. okorglem hrbtu. Asana pospešuje delovanje ledvic in ščitnice, zelo primerna pa je tudi za nosečnice. Setu asano izvajate tako, da sedete na tla in noge iztegnete v kolenih. Za hrbtom se oprete na roke in konice prstov na rokah usmerite nazaj. Ob vdihu dvignite trup in medenico, tako da bo položaj telesa podoben mostu. Stopala naj ležijo na tleh, teža telesa pa naj bo porazdeljena na stopala in roke. Glava naj sproščeno visi vznak. Med vajo dihajte normalno in v opisanem položaju vztrajajte, dokler se počutite prijetno. Ob izdihu se vrnite v začetni položaj in se sprostite v anandasani. Asane ne vadite pri bolečinah v zapestjih in komolcih, glava pa ne sme vistei vznak pri težavah z vratnim delom hrbtenice, hiperfunkciji ščitnice, visokem krvnem tlaku in vrtoglavici.

Vir: Maheshwarananda, Paramhans, Swami (2000): Sistem Joga v vsakdanjem življenju

Most 01 Most 02 Most 03