Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Nad menstrualne težave z jogo - Utthanasana

Utthanasana ali počep pomaga pri neredni menstruaciji in lajša mnstrualne težave. Krepi mišice medeničnega dna, razteza in krepi nožne mišice in usklaja dihanje. Utthanasana je pirmerna tudi za prve mesece nosečnosti. Z izvajanjem asane pričnite tako, da razmaknete noge, vzravnate hrbet in prste na rokah prepletete pred telesom. Nato globoko vdihnite in se ob izdihu spustite v počep. Zgornji del telesa naj ostane vzravnan. Ob vdihu se dvignite iz počepa in vzravnajte hrbet.

Utthanasano naredite v treh stopnjah. Pri prvem počepu naj prepleteni prsti rok dosežejo višino stegen, pri drugem višino kolen, v tretji stopnji pa se spustite v počep povsem do tal. Pri težavah s koleni vadite le prvo stopnjo utthanasane.

Vir: Maheshwarananda, Paramhans, Swami (2000): Sistem Joga v vsakdanjem življenju

Utthanasana 01 Utthanasana 02 Utthanasana 03