Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Postopek samopregleda dojk

  1. Z rokami, spuščenimi ob telo, se postavi pred ogledalo. Pozorno poglej, če na prsih opaziš kakršnekoli spremembe v obliki, velikosti, barvi in strukturi kože na bradavicah in prsih.
  2. Nato počasi dvigni in spusti roke. Pozorno opazuj, če se z gibanjem rok premikajo tudi tvoje prsi. Gibanje najprej opazuj od spredaj in nato še iz strani. Bodi pozorna na nenavadno gubanje kože in otekline. Prsi med seboj ponovno primerjaj in opazuj, če so med njima kakšne razlike.
  3. Sledi pregled bradavic. Stisni vsako bradavico med palec in kazalec. Bodi pozorna na to, če se ob stisku pojavi tekočina. Če se pojavi, kakšne barve je?
  4. Dvigni levo roko in z iztegnjenimi prsti desne roke s krožnimi gibi natančno pretipaj levo dojko. Začni na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikaj proti bradavici. Dojko razdeli na četrtine in pozorno pretipaj vsako četrtino. Postopek ponovi še za desno dojko. Bodi pozorna na kakršne koli zatrdline, vozličke ali posebej občutljive predele.
  5. Sedaj se uleži in na enak način, kot je opisano v četrtem koraku, preišči dojke še v ležečem položaju.
  6. Nazadnje med ležanjem najprej s stisnjenimi in nato še z razprtimi prsti pretipaj levo in desno podpazduho. Bodi pozorna na kakršnekoli spremembe, zatrdline in odebelitve.

Na spletni strani sicher-fuehlen.de najdete tudi slikovna navodila, na YouTube pa smo našli tudi video o samopregledu dojk.

Če opazite katero od navedenih sprememb (zatrdlina, spremenjena barva kože na dojki ali bradavici, izcedek, nagubana bradavica ali koža dojke, bolečina), obiščite osebnega ginekologa, ki vas bo pregledal in vas napotil na ustrezne nadaljnje preglede.

Povzeto po: Sicher fühlen. Konzertierte Aktion gegen Burstkrebs in NRW.