Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Vitamin C, flavonoidi in železo ob hudi menstruaciji

Če imate zelo močne in boleče menstruacije, pazite na svojo prehrano. Za okrepitev sten krvnih žil jejte hrano, ki je bogata z vitaminom C in s flavonoidi. Največ vitamina C lahko zaužijete z agrumi, brokolijem, repo, čebulo, špinačo, kolerabo, beluši, kislim zeljem in papriko. Flavonoidi so prisotni v polnovrednih žitih ter v živo obarvani zelenjavi in sadju. Ob močnih menstruacijah pa je potrebno zaužiti zadostno količino železa, ki pomaga pri zdravljenju in preprečevanju slabokrvnosti, ki je lahko posledica obilne izgube krvi. Največ železa najdete v živilih kot so polnovredna žita, zelenolistna zelenjava, semena, kosmiči, suho sadnje (dateljni, marelice, fige, rozine), jajca, školjke, meso, stročnice, morke alge in kakav.

Vir: Alexander, Jane et al. (2005): Zdravimo se z naravo