Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Za preprečitev krčev se odpovejmo kofeinu in teinu

Večina menstruačnih krčev nastane zaradi prevelike količine estrogena in pomanjkanja progesterona. Kofein in tein zožujeta žile in posežeta v presnovo estrogena, povzročata pa tudi nestalnost v ravni krvnega sladkorja, kar spodbudi menstrualne krče. Zato se nekaj dni pred in med menstruacijo poskušajte izogibati kofeinu, črnemu čaju in kokakoli. Nekaj dni pred pričakovano krvavitvijo se ogibajte tudi zelo sladkim živilom in sladkarijam, s čimer zmanjšujete obilje krvi.

Viri: Vuković, Laurel (2005): 1001 zdravilo iz narave; Zittlau, Dr. Jörg e tal. (1999): Domača lekarna; Oberbeil, Klaus et al. (1998): Zdravilna moč sadja in zelenjave