Pogosta vprašanja o aplikatorskih tamponih

Prvič uporabljam tampone ...

Bodite potrpežljivi! Večina žensk potrebuje nekaj vaje, preden se seznani z vstavljanjem in uporabo tamponov. Izberite dan, ko se dobro počutite in ste sproščeni ter imate šibko menstruacijo. Sledite navodilom in korak za korakom boste ugotovili, kako je tampon potrebno vstaviti. Z uporabo tamponov ne morete izgubiti nedolžnosti.

Kako čutim vstavljen tampon?

Če ste tampon pravilno vstavili, ga ne bi smeli čutiti. Če se počutite neprijetno, je to znak, da tampona niste vstavili dovolj globoko. Če se to zgodi, tampon odstranite in poskusite znova, tokrat z novim tamponom.

Ali vstavljanje in uporaba tamponov boli?

Ko boste tampon začeli vstavljati, imate lahko neprijeten občutek zaradi živčnih končičev na vaginalni odprtini. Vendar pa tako vstavljanje kot tudi uporaba tamponov ne bi smela biti boleča. Tamponi Natura Femina Compact Applicator imajo plastične aplikatorje, ki omogočajo lažje in udobnejše vstavljanje tamponov. Ko je tampon pravilno nameščen, ga ne bi smeli čutiti.

Ali se lahko zgodi, da ne najdem vrvice?

Ne skrbite. To je zelo malo verjetno, vendar lahko v primeru, da bi se to zgodilo, tampon še vedno zatipate s prsti in ga odstranite. Če ga ne zatipate, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Katera stopnja vpojnosti je pravilna zame?

Vedno uporabite najnižjo stopnjo vpojnosti, ki še zadošča vašim trenutnim potrebam. Vsaka škatla vsebuje skico stopenj vpojnosti, s pomočjo katere se lažje odločite za velikost in vpojnost tamponov. S prilagajanjem različnih tamponov vašim potrebam boste ustvarili najboljšo kombinacijo zaščite in udobja.

Nasvet za vaše zdravje ...

Uporaba tamponov ne škoduje zdravju. Le redko nastopi t.i. toksični šok sindrom (TŠS). Sindrom toksičnega šoka (TŠS) je redka, a zelo nevarna in včasih celo smrtna bolezen. Polovico vseh primerov lahko povežemo z uporabo tamponov, ostali primeri pa se pojavljajo pri moških, otrocih in ženskah, ki nimajo menstruacije.

Če med menstruacijo nenadoma dobite vročino, izpuščaje, drisko, vrtoglavico in se na splošno slabo počutite, previdno odstranite tampon in takoj pojdite k zdravniku.