Spoštovane uporabnice in uporabniki,

Obveščamo vas, da bo naša spletna stran, ki vključuje menstrualni koledarček, 1. maja 2024 prenehala delovati. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in uporabo naših storitev.

Da bi zagotovili, da ne boste izgubili svojih dragocenih podatkov, vas vljudno naprošamo, da si svoje podatke čim prej izvozite. Podatke lahko izvozite v formatu CSV, kar vam omogoča, da si jih lahko uvozite v druge programe za pregledovanje in urejanje. Za izvoz se morate prijaviti v svoj račun.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.
Vaša ekipa menstruacija.si

Uporaba menstrualnega koledarčka

Vnašanje podatkov

Na desni strani menstrualnega koledarčka se v razdelkih Jakost menstruacije, Jakost bolečin in Ostalo nahajajo beležke, ki si jih lahko vneseš v svoj menstrualni koledarček, in sicer na katerikoli dan v mesecu.

Z levim gumbom miške primi izbrano sličico ob strani koledarčka (na primer: »Močne bolečine«) in jo prenesi v izbrani dan v menstrualnem koledarčku.

V koledarček lahko vnašaš naslednje podatke:

  • jakost menstruacije;
  • jakost bolečin, ki spremljajo menstruacijo;
  • morebitne vmesne krvavitve;
  • predvidene in opravljene obiske pri ginekologu;
  • poljubne zapiske oziroma beležke.

Vnašanje zapiskov

Ob prenosu zapiska na izbrani dan v koledarčku se bo odprlo okno, v katerega vneseš vsebino beležke. Ko končaš, klikni izven okna za vnašanje oziroma na križec v zgornjem desnem kotu okna. Takrat se zapisek tudi shrani.

Beležko si ogledaš tako, da se z miško postaviš na ikono (svinčnik). Če je beležka daljša, si lahko celotno vsebino ogledaš tako, da z levim gumbom na miški klikneš na ikono (svinčnik).

Vsak dan lahko v koledarček vneseš le en zapisek, ki je lahko dolg do 250 znakov. Če boš v koledarček na že vnešen zapisek vnesla še enega, se bo vsebina zapiskov združila.

Spreminjanje in odstranjevanje podatkov

Z levim gumbom miške primi sličico (na primer: »Obisk pri ginekologu«) in jo povleci na želeni datum. S tem si spremenila datum dogodka. Če sličico povlečeš kamorkoli izven koledarčka, boš podatek izbrisala.

V koledarček lahko na isti dan vstaviš več različnih podatkov (na primer: jakost menstruacije in jakost bolečin).

Če v koledarček na že vnešen podatek vneseš še enega, se upošteva zadnji vnešen podatek. To ne velja le za zapiske, ki se samodejno združijo.

Večmesečni izpis (za ginekologa)

Koledarček ti omogoča, da si pred obiskom ginekologa natisneš večmesečno poročilo za ginekologa. Če si svoje menstruacije v koledarček redno vnašala, bodo neprijetna izmikanja pri ginekologu postala odvečna.

Poleg jakosti menstruacije in bolečin si lahko na poročilo natisneš tudi izbrane zapiske. V pregledu izpiska se bodo izpisali vsi zapiski, ki si jih vnesla v koledarček v izbranem obdobju. Natisnili pa se bodo le tisti zapiski, ki si jih izbrala. Zapisek izbereš tako, da ga označiš s kljukico "Natisni v poročilu za ginekologa" ob vnašanju zapiska.


Moj profil

Vse nastavitve koledarčka upravljaš v profilu (povezava Moj profil v desnem zgornjem kotu).

Ob prijavi smo poizkusili uganiti tvoje ime iz vnešenega elektronskega naslova. Če ti izbrano ime ne ustreza, lahko v okence ime/vzdevek vneseš svoj vzdevek.

V okence povprečna dolžina cikla vnesi število dni od prvega dne zadnje menstruacije do zadnjega dne pred naslednjo menstruacjo.

Povprečna dolžina cikla naj bi bila okoli 28 dni, vendar lahko to število poljubno spremeniš in menstrualni koledarček se bo prilagodil tvojemu ciklu.

V polje povprečna dolžina menstruacije vnesi število dni, kolikor običajno traja tvoja menstruacija. Trajanje menstruacije je različno - običajno od 4 do 7 dni.

Opomniki

Nastavitev opomnikov pred menstruacijo in pred obiskom ginekologa omogoči, da nekaj dni (toliko dni, kolikor si izbereš sama) pred dogodkom na tvoj elektronski naslov prejmeš obvestilo, da se predvideni dogodek bliža. Če opomnika ne želiš prejemati, v okence vnesi 0.

Poleg opomnika za prihajajočo menstruacijo in obisk ginekologa lahko izbereš tudi opomnik za samopregled dojk. Ob izbiri tega opomnika te bomo vsak mesec obvestili, da je prišel dan, ko si je priporočljivo pregledati dojke.

Nosečnost

Če si ena izmed mladih mamic, lahko v svojem profilu izbereš Trenutno sem noseča. S tem se ti v koledarčku ne bodo več prikazovali dnevi predvidene menstruacije, plodni dnevi in čas ovulacije. Prav tako v tem času ne boš prejemala opomnikov.

Ostale nastavitve

Pod Zaščita vnesi znamko tamponov in vložkov, ki jih najpogosteje uporabljaš v času menstruacije.

Pod Moji osebni podatki lahko vneseš svoje podatke, ki jih bomo uporabljali zgolj za izboljšanje koledarčka, v nobenem primeru pa teh podatkov ne bomo posredovali tretjim osebam.

Pod Zamenjaj geslo ali naslov lahko kadarkoli spremeniš svoje geslo za dostop do koledarčka in elektronski naslov, na katerega ti koledarček pošilja navodila. Ob menjavi naslova boš morala nov naslov potrditi.

Izbris koledarčka

Svoj koledarček lahko kadarkoli izbrišeš. V tvojem profilu sledi povezavi "Izbriši koledarček" in potrdi izbris. Ko potrdiš izbiro, bomo vse tvoje podatke trajno izbrisali.


Menstrualni slovarček

V menstrualnem koledarčku je uporabljenih kar nekaj izrazov, ki potrebujejo dodatno pojasnitev. Zato smo pripravili slovarček, v katerem smo pojasnili nekatere pojme, ki se nanašajo na menstruacijo in izraze, ki se uporabljajo predvem v jogi.

Akupresura
je metoda, s katero stimuliramo določene točke na akupunkturnih meridianih, skozi katere se pretaka življenjska energija, ki odloča o tem, ali smo zdravi ali bolni. Stimulacijo dosežemo z nežno masažo ali rahlim pritiskom prstnih jagodic na posamezne točke ali področja točk. Teh je nekaj tisoč in so brez prave logike za našo evropsko miselnost razporejene po celem telesu.
Asana
je sanskrtska beseda in pomeni telesni položaj, v katerem dlje časa sproščeno vztrajate. Asane močno učinkujejo na telo in duh, na mišice, sklepe, dihanje, srce, ožilje, živčni in limfni sistem, na vse organe in žleze, pa tudi na duševnost in čakre (energijska središča). Vaja asan pomirja, sprošča ter vzbuja občutek notranje svobode in miru. Pri vaji asan je pomembno, da asane vedno uskladite z dihanjem. Pri gibih, ki razširjajo prsni koš in trebušno votlino, vdihnite, pri gibih, ki skrčijo prsni koš in trebušno votlino, pa izdihnite.
Boleča menstruacija ali dismenoreja
je v večini primerov povsem normalna, čeprav tudi nevšečna. Če imamo boleče menstruacje od nekdaj, so verjetno posledica hormonskih sprememb, najverjetneje prevelike proizvodnje prostaglandina, hormonu podobne snovi, ki povzroči krčenje maternice med menstruacijo in med porodom. Med menstruacijo krčenja zagotavljajo izločitev vseh tkiv in krvi iz telesa, preveč prostagladina pa povzroči ponavljajoča se krčenja in morda celo dlje trajajoče krče. Če bolečina vpliva na naše normalne aktivnosti, razmislimo o ukrepih, ki nam lahko prinesejo olajšanje.
Izračun ovulacije
v ciklu dobite tako, da od prvega dneva nasledje menstruacije odštejete 12–16 dni (pri 28 dnevnem ciklusu nastopi ovulacija 14 dan po začetku menstruacije).
Menstrualni cikel
je obdobje med eno in drugo menstruacijo in ga štejemo od prvega dne zadnje menstruacije do zadnjega dne pred naslednjo menstruacjo.
Ovulacija
nastopi, ko se jajčece, ki je dozorevalo v jajčniku, izloči ter prične svojo pot po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna in ko lahko nezaščiteni spolni odnosi 4–5 dni pred tem in 24 ur po ovulaciji povzročijo nosečnost. V primeru spolnih odnosov normalno plodnega para imate v času ovulacije 25 možnosti zanositve pri vsakem ciklusu, to pomeni, da bo 75–85 žensk v enem letu zanosilo.
Predmenstrualni sindrom (PMS)
je stanje, ki se zaradi spremembe v hormonskem in mineralnem ravnovesju pojavi po ovulaciji ali pred menstruacijo. Spremljajo ga lahko trebušni krči, napihnjenost, bolečine v križu, glavobol, nabiranje vode v nogah, srbenje kože, napetost v dojkah, razdražljivost, pomanjkanje energije in hitro spreminjanje razpoloženja. Zaradi tovrstnih simptomov trpi približno 70 % žensk.
Premočna menstruacija
je pogosto povezana s krčevitimi bolečinami v spodnjem delu telesa, pri močnejših krvavitvah, pogojenih s prehladom, pa se pogosto pojavijo tudi bolečine v hrbtu. Močne in boleče krvavitve pri menstruaciji so lahko posledica motenj žlez, endometrioze (ko je maternična sluznica na nepravem mestu), bolezenskih sprememb maternice ali jajčnikov ter duševnih obremenitev, kot so stres, strah, konflikti s partnerjem in ločitve.
Redna menstruacija
se pojavi vsakih 21–40 dni, v rednih razmikih z odstopanji do 5 dni. Traja navadno 4–7 dni.
Vadžrasana
je eden od petih klasičnih sedečih položajev, ki so primerni za meditacijo in pranajamo. Pravmo mu tudi položaj na petah. Izvedete ga tako, da pokleknete in noge držite skupaj. Palci na nogah naj se medsebojno dotikajo, pete pa obrnite nekoliko navzven. Nekoliko se sklonite in sedite na pete, vzravnajte telo in dlani položite na stegna.